Στρατιωτικές Σχολές και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Τι πρέπει να γίνει!
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Ετικέτες: Εισακτέοι Στρατιωτικών Σχολών, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Στρατιωτικών Σχολών, ΣΜΥ, ΣΣΕ, στρατιωτικές σχολές, Στρατιωτικές Σχολές Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ΕΒΕ, Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ΕΒΕΘερμά Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις και ιδιαίτερα όσους και όσες εισάγονται στις Στρατιωτικές Σχολές που θεωρούμε πλέον και δικά μας παιδιά.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ήταν (φέτος 2022) 14.25 όπως και για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων και ήταν όμοια με άλλες σχολές σε πολλά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια και φυσικά αυτό απαιτούσε το κύρος της αρχαιότερης ανώτατης σχολής της Ελλάδας που πρώτη ίδρυσε ο Καποδίστριας. Οι απόφοιτοι των Στρατιωτικών Σχολών πρέπει να έχουν υψηλό επιστημονικό επίπεδο διότι θα διαχειριστούν επιστημονικό εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ και θα αποτελέσουν την ίδια την Εθνική μας Άμυνα.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι η ελάττωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές και ιδιαίτερα στη ΣΣΕ αλλά η ζήτηση των σχολών αυτών και η προσέλκυση της Ελληνικής Νεολαίας στο κορυφαίο επάγγελμα του Αξιωματικού και Υπαξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Η παροδική ελάττωση των εισακτέων φέτος στις Στρατιωτικές Σχολές ασφαλώς δεν θα τραυματίσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων όμως αποτελεί σήμα συναγερμού για επίλυση του προβλήματος. Δεν αποτελεί λύση η ελάττωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές διότι όπως έχει αποδειχθεί με άλλες σχολές αυτή η υποβάθμιση δεν έχει κάτω όριο. Όσο χαμηλώνουμε τη ελάχιστη βάση εισαγωγής τόσο θα χαμηλώνουν οι βαθμοί των μαθητών που θα εισάγονται και θα καταλήξουμε να παίρνουμε δοκίμους αξιωματικούς Ενόπλων Δυνάμεων με βαθμούς κάτω από τη βάση και υπαξιωματικούς ίσως χωρίς καν βάση όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Λύση είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης της Ελληνικής Νεολαίας για το κύρος, την αξία και τις επαγγελματικές προοπτικές των αξιωματικών και υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αρκεί να κάνει το υπουργείο ένα ενημερωτικό βίντεο προβολής απαιτείται η συνεχής παρουσία στα ΜΜΕ θεμάτων στρατιωτικής και αστυνομικής εκπαίδευσης.
Δυστυχώς μερικές φορές κάποιο πρόβλημα που στα πανεπιστήμια θα περνούσε απαρατήρητο στις Στρατιωτικές Σχολές μεγεθύνεται δίνοντας την εντύπωση ότι έχουμε ένα αρνητικό περιβάλλον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό που δεν ισχύει ασφαλώς με αποτέλεσμα οι νέοι και οι νέες να αποτρέπονται αντί να μαγνητίζονται από τη δόξα την ισχύ και το κύρος των αξιωματικών και των υπαξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Αν προσθέσουμε και το γεγονός της ανησυχίας της Ελληνικής κοινής γνώμης για τους πολέμους που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Ουκρανία και την επιθετικότητα της Τουρκίας τότε αντιλαμβάνεστε ότι το επάγγελμα του αξιωματικού και υπαξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με άλλα επαγγέλματα (σχολές ΑΕΙ) δεν είναι μια εύκολη επιλογή για την Ελληνική Νεολαία αν δεν ενημερωθεί σωστά για την αξία και το κύρος του επαγγέλματος.
Για να λυθεί το πρόβλημα και να προσελκύσουμε την Ελληνική Νεολαία που έχει πιστεύω στο αίμα της την Πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας προτείνω μια εκστρατεία ενημέρωσης και προβολής που δεν θα λήξει ποτέ. Προτείνω εκτός από τις δικές μου αναλύσεις στα ΜΜΕ Ένας Εύελπις, Ένας Ίκαρος και Ένας Ναυτικός Δόκιμος να πηγαίνουν κάθε χρόνο σε κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο της Ελλάδας (ομοίως και από τις σχολές Υπαξιωματικών) ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές. Δεν χρειάζεται να στέλνουμε μόνο αξιωματικούς για ενημέρωση των μαθητών αλλά πρέπει η Στρατιωτική Νεολαία να μιλήσει με τη Μαθητική Νεολαία και να τους μαγνητίσει.
Επίσης δεν υπάρχουν υποτροφίες για τους αποφοίτους σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και αναγκάζονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα πανεπιστήμια (πιστοποιητικά επιμόρφωσης, μεταπτυχιακά κλπ) με ίδια έξοδα. Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε στο ΕΚΕΟ ένα πρόγραμμα υποτροφιών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με σκοπό να σπουδάσουν οι απόφοιτοι των σχολών μας σε επιμορφωτικά προγράμματα επιστημών ασφαλείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου είμαι ακαδημαϊκός υπεύθυνος. Για παράδειγμα όσες εταιρίες κερδίζουν από τις συναλλαγές τους με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη έχουν ηθικό χρέος να χορηγήσουν υποτροφίες στα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Δεν μπορεί ημεδαπές και αλλοδαπές εταιρίες να κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ από τους εξοπλισμούς και τις συναλλαγές τους με τα Υπουργεία και να μην υποστηρίζουν τα στελέχη μας με υποτροφίες στο πανεπιστήμιο Αθηνών αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν κάθε κυβέρνηση. Όσοι φορείς μπορούν και δεν ενισχύουν με υποτροφίες εκπαίδευσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας δεν αποδεικνύουν τον πατριωτισμό τους και δεν βοηθούν να προσελκύσουμε την Ελληνική Νεολαία στη Στρατιωτική Εκπαίδευση.
Άρα λοιπόν δεν είναι λύση να χαμηλώσουμε και άλλο τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής των Στρατιωτικών Σχολών, αλλά πρέπει να προσελκύσουμε την Ελληνική Νεολαία και αυτό θα το πετύχουμε με την προβολή της στρατιωτικής εκπαίδευσης και από τις επισκέψεις και ομιλίες των Ευελπίδων Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων στα Λύκεια και από τη θέσπιση θερινών σχολείων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στις άλλες σχολές όπου οι μαθητές και μαθήτριες θα ζήσουν για λίγο τον στρατιωτικό τρόπο ζωής ώστε να πάψουν να έχουν εσφαλμένη εικόνα και να αγαπήσουν περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επίσης προτείνω Θερινές Στρατιωτικές Διακοπές! Να ανοίξουν οι στρατιωτικές σχολές τις πόρτες τους τα καλοκαίρια σε μαθητές/τριες Λυκείου να γνωρίσουν τα παιδιά το θαυμάσιο δημοκρατικό και συνταγματικό στρατιωτικό τρόπο ζωής ώστε να μην παραπλανηθούν από ακραίες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ομάδες και αντιλήψεις που εκμεταλλεύονται την έμφυτη αγάπη μεγάλης μερίδας της Νεολαίας για δράση, πειθαρχία και στρατιωτικό τρόπο ζωής. Οι Έλληνες έχουν το Στρατό στο αίμα τους και ιδιαίτερα τα Ελληνόπουλα αρκεί να τους εμπνεύσουμε και σίγουρα στο μέλλον μόνο αριστούχοι θα έρχονται στις Στρατιωτικές Σχολές.
Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος
Αν. Κοσμήτορας, Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών και Διευθυντής τομέα Φυσικών Επιστημών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων