Επικοινωνιακά Προβλήματα στα Γενικά Επιτελεία (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ)
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, Ετικέτες: Αντώνιος Τσαντηράκης, Αρχηγός ΓΕΑ, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αρχηγός ΓΕΝ, Αρχηγός ΓΕΣ, Κοσμάς Χρηστίδης, Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Μιχάλης ΚωσταράκοςΟ προηγούμενος Αρχηγός ΓΕΣ Αντγος Φραγκούλης Φράγκος ήταν ειδικός σε θέματα πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων και κάθε φορά που το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεχόταν μια επίθεση είχε ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς που απέκρουαν το χτύπημα και πολύ συχνά ανταπέδιδε με αποτέλεσμα όσοι τα έβαλαν μαζί του (με σκοπό να θίξουν το ΓΕΣ) να μην μπορούν ακόμη να συνέλθουν από τη «νίλα» που είδαν. Τα χτυπήματα κατά του ΓΕΣ (ΓΕΝ, ΓΕΑ κλπ) φυσικά προσωποποιούνται διότι κανείς δεν είναι αφελής να χτυπά αφηρημένα εναντίον ενός θεσμού όπως ο Στρατός (Ναυτικό, Αεροπορία κλπ). Για παράδειγμα κανείς δεν βάλλει εναντίον της ίδιας της Εκκλησίας ως θεσμού αλλά βάλλει εναντίον του Αρχιεπισκόπου και γενικά υψηλόβαθμου κληρικού διότι οι χαμηλόβαθμοι θα προκαλέσουν τη συμπάθεια και έτσι οι ψυχολογικές επιχειρήσεις προπαγάνδας θα αποτύχουν (αν δεν καταλήξουν τελικά πλήγμα σε αυτόν που τις ξεκίνησε). Στην περίπτωση μας οι εχθροί του Στρατού έκαναν το σφάλμα να επιλέξουν ένα μικρό βλαστάρι του στρατού (ένα Εύελπι) κάνοντας το παραπάνω λάθος που αναφέραμε δηλαδή επέλεξαν ένα ευαίσθητο και αδύναμο στοιχείο του στόχου τους που προκάλεσε τη συμπάθεια και την αγανάκτηση (ανεξάρτητα με το γεγονός ότι το ίδιο το θέμα ήταν ένα ανόητο αστείο ενός νεαρού σπουδαστή). Αν η επίθεση είχε γίνει σε ένα έμπειρο ανώτερο αξιωματικό που είχε υποπέσει στο ίδιο επικοινωνιακό λάθος με τον Εύελπι τότε η εικόνα θα ήταν διαφορετική τόσο για τον ίδιο όσο και για το Στρατό.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι επιθέσεις κατά του Στρατού προσωποποιήθηκαν στον Αρχηγό ΓΕΣ Αντγο Φραγκούλη Φράγκο χτυπώντας τον ίδιο και τα παιδιά του (καθώς και όποιον θεωρούσαν συνεργάτη του). Οι επιθέσεις αυτές από άποψη τακτικής ήταν στρατηγικής σημασίας διότι αν κατάφερναν να αποδείξουν τις κατηγορίες περί οικογενειακής διαφθοράς του Αρχηγού ΓΕΣ τότε η πληγή στο Στρατό δεν θα έκλεινε εύκολα. Φυσικά καμία από τις κατηγορίες δεν ευσταθούσε αλλά αυτό δεν έχει σημασία – σημασία έχει τι θα πίστευε τελικά ο Λαός και τα στελέχη του στρατεύματος που ήταν υποκείμενα στην προπαγάνδα. Αν είχε εκφοβισθεί ο Αρχηγός ΓΕΣ από τις επιθέσεις αυτές τότε θα ήταν μια μαριονέτα στα χέρια των διαδικτυακών του τρομοκρατών αποφασίζοντας ανάλογα με τις αναρτήσεις των ανθελληνικών ιστολογιών. Όμως αυτό όπως γνωρίζουν όλοι δεν έγινε, ο Στρατηγός Φράγκος άντεξε και οι αντίπαλοι του υφίστανται πλέον τις συνέπειες!
Η μεγάλη επικοινωνιακή παγίδα που στήνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα διάφορα ιστολόγια στους εκάστοτε Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων είναι η πρόκληση πανικού με δημοσιεύματα περί διαφθοράς, ανικανότητας, αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς κλπ. Αν ο Αρχηγός ενός Γενικού Επιτελείου δεν είναι έμπειρος σε θέματα επικοινωνίας θα αντιδράσει σπασμωδικά και εν θερμώ προκειμένου να καλύψει τόσο το στράτευμα όσο και τον πολιτικό του προϊστάμενο. Όμως οι ακαριαίες δηλώσεις και ενέργειες των Γενικών Επιτελείων είναι το μεγάλο λάθος αφού δημιουργούν δεδικασμένο προηγούμενο που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο στη διόγκωση του γεγονότος. Κάθε υποχώρηση στη συνέχεια του Αρχηγού του εν λόγων επιτελείου από τις σκληρές εκφράσεις που έσπευσε να καταθέσει δημόσια θα ερμηνευθούν ως ασυνέπεια και έλλειψη σοβαρότητας που θα διογκωθεί και πάλι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έτσι ανακυκλώνεται το θέμα μέχρι να υπάρξει μια κρίσιμη μάζα και να κάνει κάποιος (πολιτικός, στρατιωτικός κλπ) ένα σοβαρό επικοινωνιακό λάθος που θα του καταστρέψει την καριέρα και στη συνέχεια θα κρέμεται ως τρόπαιο στο άρμα του Μέσου Ενημέρωσης που τον κατέστρεψε (για να φοβούνται και οι μεταγενέστεροι!)
Ο πανίσχυρος μηχανισμός επικοινωνιακής υποστήριξης του Γενικού Επιτελείου Στρατού που είχε περιβάλλει τον Στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει άμεσα στην περίπτωση του νεαρού Εύελπι διότι ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ δεν πρόλαβε να ενημερωθεί πλήρως για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο πεδίο του κυβερνοπολέμου κατά του Στρατού Ξηράς στο διαδίκτυο. Ήδη ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ δέχεται χτυπήματα που θα κλιμακωθούν και αργά η γρήγορα θα φτάσουν και σε προσωπικό επίπεδο όπως έγινε με τον προηγούμενο Αρχηγό ΓΕΣ. Η ρετσινιά του «άπειρου» και του «πράσινου» που του έχει καταλογισθεί πρέπει να απομακρυνθεί γρήγορα με κινήσεις στρατηγικής σημασίας που θα αποδείξουν σε όλους την αλήθεια δηλαδή ότι πρόκειται για ένα έμπειρο στρατηγό που δεν τοποθετήθηκε με κομματικά κριτήρια αλλά διότι ήταν ο καλύτερος (διότι αυτή είναι η αλήθεια!). Παράλληλα, συνάδελφος του που δεν προήχθη σε αντιστράτηγο όταν ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΣ προήχθη ως καλύτερος του κρίνει αρνητικά το αξιόμαχο του στρατεύματος (απαράδεκτος!) και κάνει δημοσίως υποδείξεις στο νέο Αρχηγό ΓΕΣ με άρθρο του που έγινε δεκτό σε ιστολόγια μεγάλης κυκλοφορίας – αυτό είναι μόνο η αρχή!
Φυσικά, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κόλαση των αντιδράσεων των συναδέλφων τους για τα μισθολογικά-συνταξιοδοτικά θέματα αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που θα θίξουμε στο μέλλον.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούν στα Γενικά Επιτελεία ότι αρκεί μια αρνητική ανάρτηση που θα χτυπήσει (ως λάσπη σε ανεμιστήρα) τους αποδελτιωτές (blogspot – aggregators) και θα γεμίσει το διαδίκτυο με την «πρόθεση» του Αρχηγού του συγκεκριμένου επιτελείου να διαπράξει πραξικόπημα η κάποιο άλλο μέγα ολίσθημα. Την ίδια στιγμή αυτός ίσως να ασχολείται με τα πιο βαρετά γραφειοκρατικά θέματα του Επιτελείου του και να μην έχει ιδέα ότι “συνωμοτεί και άρα πρέπει να αποστρατευτεί βιαίως”.
Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) θεωρεί ότι οι νέοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων πρέπει να δώσουν μεγάλη μάχη ώστε να αποβάλλουν τους δύο χαρακτηρισμούς που τους απέδωσαν δηλαδή του «άπειρου» και του «πράσινου» χωρίς όμως υπερβολές και βεβιασμένες αντιδράσεις και κυρίως αντιλαμβανόμενοι ότι ο κυβερνοπόλεμος είναι ήδη στην πόρτα του γραφείου τους και ίσως και του σπιτιού τους.