Το προσωπικό ασφαλείας έχει άδεια σύλληψης (citizen’s arrest)
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΒΙΑ & ΕΓΚΛΗΜΑ, Ετικέτες: security Greece, άδεια security, ασφάλεια εκδηλώσεων, Ασφάλεια Υψηλών Προσώπων, Εταιρίες Security, Εταιρίες Σεκιούριτι, κάμερες ασφαλείας, συναγερμοί, συστήματα ασφαλείας, Συστήματα συναγερμού, Υπηρεσίες Ασφαλείας
Στις υπηρεσίες ασφαλείας συχνά διδάσκουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε να υποκαθιστούμε τα σώματα ασφαλείας διότι αυτό είναι παράνομο. Για παράδειγμα απαγορεύεται στο προσωπικό ασφαλείας να φέρει ρόπαλα και ράβδους (για πυροβόλα όπλα και μαχαίρια δεν πρέπει να γίνεται καν λόγος). Όμως κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να προβεί σε συλλήψεις (όπως άλλωστε και κάθε Έλληνας πολίτης). Για να γίνει αντιληπτό πότε το προσωπικό ασφαλείας προβαίνει σε συλλήψεις αναφέρουμε απόσπασμα της γνωμοδότησης του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά (#13/2004) που αναφέρει τα εξής:
«Κρίνουμε βεβαίως αναγκαίο να σημειώσουμε ότι τα ανωτέρω δεν αναιρούν το δικαίωμά των δικαίωμα το οποίο συμφώνως προς το άρθρο 275 παρ. 1 Κ.Π.Δ. έχει οποιοσδήποτε πολίτης, όταν υποπίπτει στην αντίληψή των ότι οι υπάλληλοι ή οι επισκέπτες (…) διαπράττουν με οποιονδήποτε τρόπο αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, π.χ. κατέχουν και εισάγουν (…) με ή χωρίς το όχημά των ναρκωτικά ή έχουν αφαιρέσει αντικείμενα (…) κ.λ.π., να τους συλλαμβάνουν και να τους παραδίδουν στην προσκαλούμενη προς τούτο αστυνομική αρχή.»
Ας δούμε τώρα τι λέει το άρθρο 275 του ΚΠΔ.
«Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι των άρθρων 33 και 34, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του Κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα.»
Σύμφωνα με τις σχετικές σημειώσεις του Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Όπλων Καθηγητή Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου το προσωπικό ασφαλείας έχει δικαίωμα σύλληψης κάθε παραβάτη που διαπράττει αυτόφωρο πλημμέλημα η κακούργημα με την υποχρέωση την άμεσης προσαγωγής του στον εισαγγελέα (EKEO). Φυσικά χρειάζεται προσοχή ώστε να τεκμηριωθεί το ποινικό αδίκημα ενώπιον του εισαγγελέα αλλιώς το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να δεχθεί μήνυση για ψευδή καταμήνυση η οποία βέβαια θα καταπέσει διότι το ψεύδος πρέπει να είναι ουσιαστικό (δηλαδή να γνωρίζει την αλήθεια ο μηνυτής χωρίς καμία ένδειξη παραπλάνησης). Σίγουρα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος σε περίπτωση πλάνης να μηνυθεί τελικά το προσωπικό ασφαλείας για το πλημμέλημα της έργω εξύβρισης λόγω της βίαιης προσαγωγής του. Για το λόγο αυτό αναφέρονται στις σχετικές σημειώσεις ότι η καλύτερη λύση είναι η κλήση της αστυνομίας εκτός και αν το αδίκημα είναι τόσο προφανές που δεν επιδέχεται λογικής αμφισβήτησης και επιβάλλει τον περιορισμό του δράστη και την βίαιη προσαγωγή του στον εισαγγελέα η στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.