Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου Τουρκικών Αεροσκαφών
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, Ετικέτες: Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Μπεγλίτης, παραβιάσεις εναέριου χώρου, πολεμική αεροπορία, ΤουρκίαΣύμφωνα με στοιχεία από ιστοσελίδες αμυντικού περιεχομένου, κατά το 2010 συνολικά 3024 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία 421 μπήκαν στο Αιγαίο οπλισμένα, έκαναν 1239 παραβιάσεις και πέταξαν 14 φορές πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Εν τούτοις, οι εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά περιορίσθηκαν στις 14, ενώ το 2009 είχαν ανέλθει στις 237.
Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο βουλευτής κ. Ιωάννης Κοραντής
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1. Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα ανωτέρω στοιχεία;
2. Σε καταφατική περίπτωση πώς εξηγείται αυτή η εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των εμπλοκών; Είχαν εντολή οι Έλληνες πιλότοι να αποφεύγουν τις «επαφές» με τους Τούρκους εισβολείς;
Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει
Επίσημα στοιχεία παραβάσεων-παραβιάσεων δημοσιεύονται σε ημερήσια βάση στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (www.geetha.mil.gr/index.asp?a_id=2735 ), όπου υπάρχουν και αναλυτικοί συγκεντρωτικοί πίνακες με στοιχεία ανά μήνα και έτος. Τα ακριβή στοιχεία για το 2010 είναι: 3030 Α/Φ, 20 υπερπτήσεις, 13 εμπλοκές, 1239 παραβιάσεις Ε.Ε.Χ. και 367 οπλισμένοι σχηματισμοί, ενώ για το 2009 οι εμπλοκές ανήλθαν στις 237.
Σε κάθε περίπτωση παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ή παραβίασης του Εθνικού Εναέριου Χώρου, η Π.Α. προβαίνει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας και του ΓΕΕΘΑ στις ενέργειες που απαιτούνται για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πτήσεων εντός του FIR Αθηνών. Το πλήθος των εμπλοκών κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων – αναγνωρίσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά του αναχαιτιζομένου.
Η στάση της Ελλάδας είναι καλόπιστη και σταθερό σημείο αναφοράς της πολιτικής μας αποτελεί η διεθνής νομιμότητα και η υπό το πρίσμα των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου θεώρηση ή διευθέτηση οποιουδήποτε προβλήματος. Συνεπώς, η ειρηνική επίλυση διαφορών ή η αντιμετώπιση μονομερών αμφισβητήσεων, στην προαναφερθείσα βάση, ιδιαίτερα με γειτονικές χώρες, συνιστά πάγια τακτική και η ως άνω θέση με κανένα τρόπο δεν προβάλλει εικόνα «αδυναμίας» της χώρας προς τα έξω.