Η Ρωσία καταγγέλει αδιαφάνεια των ΗΠΑ στην εφαρμογή της νέας συνθήκης START
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΝΟΜΟΙ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ, Ετικέτες: πυρηνικά όπλα, πυρηνική τρομοκρατία, Στρατηγικά Όπλα, Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών ΌπλωνΗ Ρωσία είναι δυσαρεστημένη με την τακτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ σχετικά με τις υποχρεώσεις τους που αφορούν τη συνθήκη μείωσης των στρατηγικών όπλων. Το πρακτορείο RIA-Novosti αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδείξει την αμετάκλητη μετατροπή των πυρηνικών βομβαρδιστικών τους αεροπλάνων και των εκτοξευτών πυρηνικών πυραύλων τους ώστε να χρησιμοποιούν πλέον μόνο συμβατικά όπλα. Η Ρωσία θεωρεί ότι πιθανόν τα οχήματα αυτά μπορούν και πάλι να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα
Η Μόσχα επίσης ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν διαρροές μυστικών πληροφοριών που αφορούν πυρηνικά υλικά και άλλα στοιχεία πυρηνικών όπλων. Προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού αναφέρει την περίπτωση που προέκυψε το 2006 όπου η αστυνομία εντόπισε ότι πληροφορίες από ένα εργαστήριο πυρηνικών ερευνών στο Λος Άλαμος είχαν διαρρεύσει σε μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσία αναφέρει ότι αυτές οι τακτικές αντιτίθενται στα προβλεπόμενα της συνθήκης μείωσης στρατηγικών όπλων γνωστή ως START
Καμία απάντηση δεν υπήρξε από τις ΗΠΑ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα κρίσιμο πάνελ της Αμερικανικής Γερουσίας ανέβαλε την εισήγησή της σχετικά με την επικύρωση της νέας συνθήκης START που η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει μεγάλες μειώσεις στα Ρωσικά και Αμερικανικά πυρηνικά οπλοστάσια.
Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Τζων Κέρρυ (ένας Δημοκράτης Γερουσιαστής) είπε την Τετάρτη ότι το πάνελ θα ασχοληθεί και πάλι με τη συνθήκη μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα στείλει τη συνθήκη στην ολομέλεια της Γερουσίας όπου απαιτείται η πλειοψηφία δύο τρίτων για να επικυρωθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε από τους Προέδρους Ομπάμα και Μεντβέντεφ στις 8 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η συνθήκη αυτή αντικαθιστά την παλιά συμφωνία του 1991 της οποία η ισχύ έληξε τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να σιγουρευτούν πως η συνθήκη αυτή δεν θα ελαττώσει τη αμυντική δυνατότητα των ΗΠΑ.
Ασφαλώς η συνθήκη αυτή πρέπει να επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας πριν τεθεί σε ισχύ.
VOA