Αγωγή ΥΕΘΑ κ.Ευάγγελου Βενιζέλου κατά Θέμου Αναστασιάδη και Μάκη Πολλάτου
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΒΙΑ & ΕΓΚΛΗΜΑ, ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Ετικέτες: Ευάγγελος Βενιζέλος, ΥΠΕΘΑΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την αγωγή που υπέβαλλε: Έδωσα εντολή να ασκηθεί αγωγή αποζημιώσεως λόγω αδικοπραξίας κατά των δημοσιογράφων Θέμου Αναστασιάδη και Μάκη Πολλάτου, καθώς και κατά της επιχείρησης του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 98.9 FM γιατί κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής που μεταδόθηκε από τον παραπάνω σταθμό χθες, την Τετάρτη, 7 Απριλίου στις 11.30 πμ, διατύπωσαν σχόλια και ισχυρισμούς που προσβάλουν την πολιτική και κοινωνική μου προσωπικότητα και βασίζονται στη συνειδητή, σκόπιμη και επαγγελματικά οργανωμένη παραποίηση των πραγματικών δεδομένων με σκοπό να αποκομίσουν όφελος.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενοι στη σύμβαση-πλαίσιο της 18.3.2010 για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και στη επιστολή μου της 6.4.2010 προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανάγκη ταχείας διερεύνησης των δημοσιογραφικών πληροφοριών περί πιθανών δωροδοκιών κρατικών αξιωματούχων μέσω της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal που μετείχε ως αντισυμβαλλόμενη στην αρχική σύμβαση κατασκευής υποβρυχίων του 2000, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκαν ότι:
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε τη σύμβαση-πλαίσιο της 18.3.2010 παρότι γνώριζε την ύπαρξη των δημοσιογραφικών πληροφοριών περί Ferrostaal και εκ των υστέρων ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του ΑΠ και ως εκ τούτου τίθεται ζήτημα «πολιτικής απάτης» και «ηθικού ατοπήματος».
Πρόβαλαν ραδιοφωνικά τον ψευδή και συκοφαντικό αυτό ισχυρισμό παρότι γνωρίζουν πολύ καλά, ο ένας ως συντάκτης διαπιστευμένος στο ΥΠΕΘΑ και ο άλλος ως διευθυντής εφημερίδας, ότι:
α. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες περί Ferrostaal είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το βράδυ του Σαββάτου, 27.3.2010 με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή» στο φύλλο της 28.3.2010. Το ζήτημα ανέκυψε άλλωστε στη Γερμανία στις 24.3.2010, άρα μετά και όχι πριν την υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο που ούτως ή άλλως είναι άσχετη με το ζήτημα αυτό.
β. Η εταιρία Ferrostaal δεν είναι πλέον αντισυμβαλλόμενο μέρος στη συνέχιση της σύμβασης των υποβρυχίων, όπως ρητά προβλέπεται στη σχετική σύμβαση-πλαίσιο.
γ. Η σύμβαση-πλαίσιο προβλέπει, σε αντίθεση με το παρελθόν, ότι αποκλείονται τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και ότι οι τιμές είναι σταθερές και μη αναπροσαρμοζόμενες, ακριβώς για να αποκλεισθούν όλοι οι δίαυλοι κίνησης χρήματος.
δ. Η σύμβαση-πλαίσιο που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αφορά συνολικά τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατά πλειοψηφία στην Abu Dhabi Mar και το ζήτημα των υποβρυχίων και εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΥΣΕΑ προεδρεύοντος του Πρωθυπουργού και από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων
ε. Η σύμβαση-πλαίσιο πριν την υπογραφή της εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική υποεπιτροπή.
στ. Η επιστολή μου στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εστάλη την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την επιστροφή μου από την επίσημη επίσκεψή μου στη Μόσχα, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών περί Ferrostaal και διήρκεσε από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Τετάρτη (είχα δε ανακοινώσει την πρόθεση αποστολής της ήδη από τη Μ. Εβδομάδα).
ζ. Όλες οι δημοσιογραφικές και δικαστικά διερευνώμενες πληροφορίες περί ύποπτων συναλλαγών με την Ferrostaal δικαιώνουν τις επιλογές μας σε σχέση με τους όρους της νέας σύμβασης-πλαίσιο που επιδιώκει να λύσει ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο πρόβλημα που χρονίζει και είχε οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Ένα πρόβλημα που αφορά τα υποβρύχια, τα ναυπηγεία, τις θέσεις εργασίας, τα καταβληθέντα χωρίς αντίκρισμα δύο δισ. ευρώ από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού κ.ο.κ.
η. Όλα τα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος και το περιεχόμενο της σύμβασης- πλαίσιο συζητήθηκαν και αποσαφηνίστηκαν στην ειδική επί τούτου συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής στις 17.03.2010 παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΝ και επτά ανωτάτων ή ανωτέρων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου «Παπανικολής». Όλοι οι παραπάνω έλαβαν το λόγο και απάντησαν σε όλα τα τεχνικά θέματα, αρχής γενομένης από την κατάσταση και τις δυνατότητες του «Παπανικολής», δίνοντας υπεύθυνες και αποστομωτικές απαντήσεις.
θ. Τα ίδια θέματα τέθηκαν και κατά την τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22.03.2010, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Από όλα τα παραπάνω σημεία προκύπτει ο βαρύς δόλος των δύο παραπάνω δημοσιογράφων και της ιδιοκτησίας του ραδιοφωνικού σταθμού που μετέδωσε την εκπομπή και η συκοφαντική τους πρόθεση που δεν έχει καμία σχέση με το εύλογο ενδιαφέρον ενημέρωσης της κοινής γνώμης εφόσον τα ουσιώδη στοιχεία της υπόθεσης όχι μόνον δεν παρουσιάζονται αλλά αποκρύπτονται και αλλοιώνονται.
Χθες, μετά τη ραδιοφωνική αυτή εκπομπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος εκ μέρους της Κυβέρνησης ονομαστικά στους δύο παραπάνω δημοσιογράφους και στα όσα είπαν, δήλωσε τα εξής:
«Οι Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν μια εξαιρετικά επωφελή για το Δημόσιο σύμβαση-πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Η σύμβαση αυτή, αντισυμβαλλόμενος στην οποία δεν είναι πλέον η εταιρεία Ferrostaal, αποκλείει να εμφανιστούν προβλήματα, όπως αυτά που διερευνώνται τώρα σε σχέση με παλαιότερες εποχές.
Η σύμβαση-πλαίσιο πριν την υπογραφή της εγκρίθηκε τόσο από το ΚΥΣΕΑ όσο και από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η δε σύναψη και υπογραφή της συνιστά εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Επιπλέον, θέλω να τονίσω ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει, για κανένα θέμα, ανάγκη από αυτόκλητους εκπροσώπους ή υπερασπιστές».
Σήμερα, οι δύο παραπάνω δημοσιογράφοι επανήλθαν στον ίδιο σταθμό, επαναλαμβάνοντας τους ίδιους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, αν και κάπως μετριασμένους και χωρίς να επικαλούνται αυτοκλήτως την ανάγκη προστασίας του Πρωθυπουργού.
Είναι δε χαρακτηριστικό του βαθμού της νομικής τους ευθύνης το γεγονός ότι δεν είχαν ούτε τη δημοσιογραφική ευαισθησία, ούτε το σθένος, να θέσουν τα υποτιθέμενα ερωτήματά τους απευθείας σε μένα κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής τους εκπομπής.
Επειδή, συνεπώς, η πολιτική τους αποδοκιμασία από την Κυβέρνηση δεν είναι προφανώς αρκετή, επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο δημόσιο βίο και ο καθένας έχει τη διαδρομή του, δεν επιτρέπω σε κανένα, και εν προκειμένω στους δύο παραπάνω κυρίους να διατυπώνουν συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος μου αζημίως».